Доставка

Доставките се извършват чрез:

- куриерска фирма ЕКОНТ ЕКСПРЕС; до офис на куриера или личен адрес на клиента , като цената на доставка зависи изцяло от тарифният план на куриера! 

Следете в сайта за промоционални кампании включващи безплатна доставка при определени условия! 
*Кампаниите за безплатна доставка не са с постоянна времетраеност, и се пускат в кампания за определени периоди! 

 

ЗАМЯНА И ВРЪЩАНЕ

Продукт/стока може да бъде заменена или върната в срок от 14 (календарни) дни, считано от датата на предаване на куриер към клиента  при следните условия и стъпки:

 

ЗАМЯНА НА ПРОДУКТ

Можете да замените продукт от Вашата поръчка като се свържете се с мен на един от посочените контакти, за да уточните метод за замяна на закупения артикул;

• След като получа продукта  от куриер и се уверя, че е запазен търговския вид на стоката, ще подготвя продукта за замяна, в стандартния срок на изработка (10 работни дни )  и ще го изпратя към Вас;

• Продукти с персонализирани детайли, имена, дата, инициали, специфични цветове или с индивидуални рисунки НЕ се заменят;

• Стойността на куриерските услуги в двете посоки при размяна е за сметка на Клиента.

 

ВРЪЩАНЕ НА ПРОДУКТ

• В случай, че желаете да върнете продукт е необходимо:

- да е в срок от 14 (календарни дни) от покупката му, считано от деня на получаване в офис на получател.
- при изработката му да НЕ са използвани персонализирани детайли, като имена, дата, инициали, специфични цветове или индивидуални рисунки.
- продукта е в запазен търговски вид, без следи от употреба.

• Разходите по транспорта (куриерски такси) на върната поръчка се поемат от Вас. След като получа пратката ще се свържа с Вас, за да потвърдя получаването й, както и че стоката е в запазен вид, който позволява да я приема обратно.

 

ВРЪЩАНЕ НА ПАРИ 

След като получа обратно върнатата от Вас стока, ще се възстанови  сумата в следния срок:

• до 14 работни дни, по банкова сметка.

 

 

ПОВРЕДЕНИ СТОКИ

При замяна или връщане на стоки трябва да се съблюдават следните изисквания:

• Стоките да НЕ са с нарушена цялостна опаковка;

• Стоките да НЕ са със скъсани или липсващи етикети и/или аксесоари;

• Стоките да НЕ са надраскани или повредени по какъвто и да е било начин;

• Стоките да НЕ са носени;

• Стоките да НЕ са със замърсявания;

• Стоките да не са с липсващи части.

MISHART запазва парвото си да откаже да приеме връщането на стоката на клиента без предупреждение, при положение, че даден артикул, който е върнат от клиента, не отговаря на гореспоменатите изисквания.

 

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

Изложените в онлайн магазин MISHART артикули са с реални техни снимки. Въпреки това различните монитори показват цветовете по различен начин, затова може да има цветово несъответствие между получената стока и показаната в уеб сайта. Полагат се големи усилия да покажа  стоките в максимално реалния им вид.

Желателно е, когато връщате за замяна или отказ стоки, да бъдат опаковани максимално близко до начина по който са Ви били изпратени от нас. Така шансовете да бъдат повредени по време на транспорт намаляват значително.

 

НАШАТА ПОЛИТИКА

Всички стоки, които биват заменяни или връщани, трябва да са в запазен отличен търговски вид с оригиналната опаковка, всичките им прилежащи етикети и аксесоари и съпътстващи документи.В случай, че някои от гореспоменатите атрибути са повредени или липсват, MISHART си запазва правото да върне стоката на купувача без предупреждение.